Slik tar du vare på Strelitzia Nicolai

Det er alltid morsomt å få nye planter i hus, og årets største trendplante er Strelitzia Nicolai. Denne planten, som også er går under navnet paradisfuglblomst, er kjent for sine store, vakre blader som ligner en bananplante. 

Ta godt vare på Strelitzia Nicolai, og den vil være din venn i årevis. Er du tålmodig vil du også se den blomstre etter hvert. Les videre for å få gode råd og tips til hvordan du tar vare på denne flotte planten. 

Opprinnelig sørafrikansk

Strelitzia Nicolai kommer opprinnelig fra de eviggrønne kystskogene i det østlige Sør-Afrika, nærmere bestemt fra Great Fish River og nordover mot Richards Bay. Den regnes også som hjemmehørende i Mosambik, Botswana og Zimbabwe. 

Planten er en bananlignende art, med treaktige stammer som kan bli så høye som seks meter. Bladene kan bli nesten to meter lange, og blomstene dukker opp like over punktet hvor bladviftene kommer ut av stammen. Det tar imidlertid mange års vekst før planten begynner å blomstre. 

Dyrking

Strelitzia Nicolai dyrkes både innendørs og utendørs, men krever et varmt klima for å trives. Frøene kan sås når som helst på året og spirer lett med litt hjelp. De er dekket av et hardt vokslag som du gjør lurt i å fjerne før såing:

  • Ta bort den røde dusken som sitter på frøene 
  • Plasser frøene i en plastpose i kjøleskapet i to uker
  • Ta ut frøene og bruk en kniv eller sandpapir til å skrape litt på skallet der dusken satt
  • Legg frøene i lunkent vann i to-tre dager, som skiftes ut morgen og kveld
  • Så frøene i pottejord, helst i et minidrivhus

Spiringen kan ta 1-6 måneder, og frøene bør ha fuktig jord og god varme på mellom 24 og 26 grader. Når du har fått noen småplanter med et par blader, kan du potte dem om til en større potte med skål. Skal den vokse seg stor bør du ompotte den i mars hvert år, og gå fra 1-liter til 3-liter og deretter 7,5-liters potte. 

Stell av planten

Strelitzia Nicolai foretrekker rik og fuktig jord med god drenering i full sol til delvis skygge. Frøene gror temmelig fort, og det tar ikke lang tid før du kan glede deg over at de flotte bladene bare blir større og større. 

Planten krever mye vann i sommerhalvåret, men pass på at røttene ikke står i bløt jord. Den kan gjerne stå ute hvis det er varmt, men husk å avherde den i skyggen i to-tre uker før du plasserer den midt i sola. Husk å dusje den en gang i blant, det nyter den svært godt av. 

Vinterstell

I vintermånedene bør Strelitzia Nicolai settes i godt lys, og holdes lett fuktig til tørr. La jorda tørke før du vanner godt igjen. Planten skal ikke stå i trekk, men trives best i temperaturer mellom 12 og 16 grader. Fra mars og utover kan du begynne med sommerstellet igjen, med mye vann, lys og høyere temperaturer. 

Lykke til!

Dette er lignende elementer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas congue purus vel rhoncus imperdiet.