Hvordan velge riktig domenenavn

En god nettadresse kan ha alt å si for om du lykkes eller ikke. Her er noen tips til hva du bør tenke på når du velger domenenavnet til hjemmesiden din.

 

En adresse er ikke bare en adresse, spesielt ikke på nett. Her har jeg laget en oversikt over noen grunnleggende ting du bør tenke på før du går til valg av ditt domene eller domener.

 

Sjekk om domenenavnet er ledig før du navngir bedriften din

Dette tipset er litt vanskelig å følge dersom du allerede har en etablert bedrift, men om bedriften er i oppstartsfasen er dette tipset, i vår tidsalder, en ren selvfølge. Du kan sjekke om domenet er ledig hos de fleste domeneleverandører, eller be din nettsideleverandør om hjelp til registrering.

 

Gå for .no eller .com

Bedriften din vil fremstå som mer profesjonell dersom du velger et domene som avsluttes med .no eller .com, også kalt toppnivå-domene. Disse er de mest kjente, mest brukte og derfor lettest for norske brukere å huske. Er målet ditt å kun nå et norsk publikum er .no å foretrekke for søkemotorene, med mindre du har dine microformats på plass.

 

Lett å stave og uttale

Jo lettere domenet ditt er å stave og å uttale, jo større sannsynlighet er det for at brukerne finner nettstedet ditt. Derfor kan det naturligvis være greit å unngå ord som allerede er vanskelige å skrive eller uttale, men også tall og tegn som fort kan skape forvirring.

 

Tenk langsiktig

Om bedriften din skal tåle tidens tann bør du unngå trendord og årstall. Et godt eksempel på dette er arrangementer kjøper domener som inneholder årstallet arrangementet finner sted. Dersom arrangementet skal arrangeres flere ganger må de kjøpe et nytt domene og profilere adressen på nytt. Det var mange arrangerte ord på en gang, men du skjønner tegninga.

 

Unngå æ, ø og å

Selv om du bare skal ha norskspråklige besøkende på nettsiden din bør du likevel gå for et internasjonalt domene, og droppe æ, ø og å. Disse bokstavene kan nemlig skape problemer for nettlesere, publiseringsverktøy og e-postklienter.

 

Forventningsstyring

Domenet bør gi riktige forventninger til hva som befinner seg på nettsiden din, slik at brukerne vet hva de vil finne når de klikker seg inn på nettsiden din.

 

Kjøp flere domener

Dette tipset gjelder ikke for alle, men passer kanskje best for de bedriftene som opplever at navnet ofte blir feilstavet. Da kan det være greit å eie de ordene folk skriver feil slik at de likevel kommer dit de skal.