Bilder på hjemmesiden

Vi har laget en liste over hva du bør vite og gjøre når det kommer til bildebruk på hjemmesiden din.

 

Ja, du vet hva dem sier, et bilde kan si mer enn tusen ord. Bilder kan være et kraftig, visuelt virkemiddel på nettsiden din, men det kan også ødelegge for deg på flere måter enn én. Derfor bør du ikke slurve når det kommer til bildebruk på nett, og for å gjøre det litt lettere for deg har vi laget en liten sjekkliste på hva det er viktig å tenke på for å optimalisere bildene dine på hjemmesiden:

  • Ha riktig bildestørrelse
  • Bruk riktig filformat
  • Bruk bilder du har lov til å bruke
  • Gi bildene ordentlige navn
  • Lag alltid en alt-tekst
  • Unngå tekst i bilder

 

Bildestørrelse

Ikke ha store og tunge bilder, det gjør nettsiden treg å laste, som går ut over både brukervennlighet og søkemotoroptimalisering. Når du kjøper eller laster ned et gratis bilde har det ofte alt for høy oppløsning til at det kan brukes på en nettside. Det samme gjelder bilder som er tatt med kameraet ditt. Pass derfor alltid på at du skalerer bilde før du laster det opp. Dette kan blant annet gjøres i Adobe Photoshop.

 

Filformat

På nett er de beste bildeformatene å bruke enten JPEG eller PNG. Fordelen med PNG-formatet er at det støtter gjennomsiktighet og har et bedre fargespekter, men til vanlige bilder vil jeg anbefale deg å bruke JPEG. JPEG er det mest brukte formatet på nett og holder størrelsen på bildet lav.

 

Bildenavn

Gi bildet ditt et beskrivende navn før du laster det opp i nettsideverktøyet. Dette er spesielt viktig for søkemotoroptimalisering siden Google bare kan lese tekst, og ikke se hva bildene dine faktisk inneholder. Så her er det lurt å for eksempel inkludere et viktig nøkkelord som gjenspeiler resten av innholdet på siden.

 

Alternativ tekst

Gi alltid bildet ditt en alt-tekst slik at det blir lettere for Google å indeksere det. De fleste nettsideverktøy lar deg fylle ut et alt-tekst-felt i mediebiblioteket eller i det du laster opp bildet. Alt-tekster ble innført for å gjøre det lettere for skjermlesere. Det er en type dataprogram som leser tekst for synshemmede som besøker nettsiden din. Fordi de ikke kan se bilder har de behov for en tekst som beskriver hva bildet fremstiller. Men Google kan heller ikke se bildene dine, og bruker alt-teksten i sine søkealgoritmer for å kunne bedømme hva et bilde er, og hvordan de forholder seg til det spesifikke søket. Alt-teksten skal altså beskrive bildet.

Her skriver du alt-tekst i Editap:

Alt-tekst redigering nettside

Unngå tekst i bilder

På grunn av universell utforming, og Google, skal det ikke være viktig tekst i bilder. Besøkende skal ikke gå glipp av noe hvis de ikke kan lese det selv, for bilder i tekst blir ikke lest opp for de svaksynte og Google klarer heller ikke å lese teksten i bildet ditt.

 

Bilderettigheter

Bruk bilder du har rettigheter til å bruke. Det er ikke sånn at du kan søke i Google etter et bilde og ta det første og beste du finner. De fleste bilder har opphavsrett og kan ikke bare brukes av andre som ikke har spurt om lov eller betalt for det. Det finnes flere nettsteder som selger eller gir bort bilder du kan bruke. Men det aller beste er å ta bildene selv. Her finner du en liste over nettsteder med gratis bilder.